Prowadzący

Gieno Mientkiewicz

Gieno Mientkiewicz

Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert.

Pomysłodawca i właściciel Smolna 8 Food gdzie szkoli, prowadzi warsztaty i degustacje.

Wieloletni menadżer Roberta Makłowicza, wykładowca Food Studies. Współtworzy najlepsze wysmakowane Festiwale w Grucznie i Sandomierzu.Stworzył kultowe Noce Śledziożerców i audycję radiową Nieustraszeni Smakosze. Kucharz wszechstronny. Zagorzały slowfoodowiec.Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Prowadzi w Kuchni+ program „Przez dziurkę od sera”.

Mariusz Melcer

Mariusz Melcer

Jest w pełni oddanym swojej pracy szefem kuchni z 16-to letnim doświadczeniem.
Posiada unikalny zestaw pasji łączący fotografię i stylizację jedzenia z gotowaniem, co daje często zaskakujące efekty w jego codziennej pracy.
Szef kuchni w restauracji Sakana. Specjalista smaków Azji.

Monika Walecka

Monika Walecka

Pracuje od bladego świtu. Żeby zdążyć, wstaje o drugiej rano. Mimo drakońskiego reżimu nie narzeka – w końcu robi to, co kocha. Piecze. Piekła w San Francisco. Teraz wróciła do Polski i piecze jeszcze intensywniej. Chleby, bułki, słodkości. Tradycyjne i takie modne. Podbija serca i podniebienia. Bo kocha swój chleb. I sprawia, że wszyscy się w nim zakochują. A gdy już wyjdzie z piekarni pisze- o jedzeniu i o ludziach. Autorka książki Opowieści Drewnianego Stołu, bloga Gotuje bo lubi i matka marki Cała w mące.

Paweł Łukasik&Grzegorz Targosz

Paweł Łukasik&Grzegorz Targosz

Paweł z wykształcenia ekonomista, ale też technolog żywienia, który swój czas dzieli pomiędzy bank a realizację swojej pasji do gotowania i przygotowywanie książek kulinarnych.
Grzegorz fotograf, m.in. absolwentem Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, a także m.in. zdobywca 1. miejsca w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
Jako blog „Gotowanie z Pasją” zadebiutowali w 2013 r. Pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie gotując na żywo w programie śniadaniowym “Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych. Swoimi przepisami dzieją się w wielu magazynach kulinarnych w tym na łamach „Moje Gotowanie”. Autorzy bestseleru „KipiKasza” oraz książek „RetroWarzywa” i najnowszej „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek”.

Magdalena Gawron- Ścibek

Magdalena Gawron- Ścibek

Magda jest uznaną polską specjalistką w dziedzinie wina. Poznała je od podszewki, gdy pisała doktorat w zakładzie Mikrobiologii i Biochemii Wina w Geisenheim w Niemczech. Jej specjalizacją są kompozycje aromatów w winie. Magda prowadzi kursy, warsztaty, szkolenia i komentowane degustacje dla profesjonalistów oraz amatorów. Stale poszerza swoją wiedzę na tematy winiarskie uczestnicząc w licznych spotkaniach enologicznych oraz podczas wyjazdów do winnic. To piękna i sympatyczna kobieta, wrażliwa na piękno i szczegóły , niuanse widoczne dla oka i podniebienia.

Józef Simon

Józef Simon

Józef Simon to wielki mistrz egerskiego winiarstwa i mistrz życia. Znakomity kucharz, sybaryta, mędrzec i rolnik. Niesie ze sobą wartości ważne dla współczesnych Węgrów, ważne dla współczesnej Europy. Można powiedzieć, że stoi na straży prawdy w winiarstwie i w gastronomii. Bez pobłażania odnosi się do fałszu, pozy i braku kompetencji.

Inka Wrońska

Inka Wrońska

Pisze dla “Gazety Wyborczej” i magazynu “Usta”. Przez 8 lat była redaktor naczelną magazynu Kuchnia, opracowywała także wkładki z przepisami pt. “Kulinarny Atlas Świata” i “Nowa Kuchnia Polska” dla “Gazety Wyborczej”. Dziś wspólnie z Olgą Badowską prowadzi kulinarny portal mlask.com.pl. Prywatnie uwielbia piec ciasta i bułki oraz rozdawać je na prawo i lewo.

Maciej Barton

Maciej Barton

Leśnik z wykształcenia i do tego myśliwy. Zasiada w Zarządzie Polskiej Akademii Smaku. W 2016 roku przewodnik Gault&Millau uznał go „Szefem Kuchni Tradycyjnej” na Wielkopolskę i Dolny Śląsk. Słynie z tego, że produkty pozyskuje od najbliższych hodowców i rolników, w ten sposób ich wspierając. Obecnie jego kuchni można posmakować i docenić w Pałacu w Orli. Maniakalnie gotuje demiglasy z wszystkiego co mu wpadnie w ręce. Tak gęste, że czasami trudno je odkleić od garnka.

Adam Żemojtel

Adam Żemojtel

Zawodowy Chef kuchni. Długo wahał się czy chce zostać „przedszkolankiem“ czy kucharzem, i na szczęście wybrał karierę w gastronomii. Kocha gotować i robi to z ogromną pasją. Uwielbia nowe trendy i ekstrawaganckie połączenia. Obecnie współpracuje z najlepszym wg. Naczelnego krytyka polskiej gastronomii Macieja Nowaka „gurmantem” i szynkarzem Zbyszkiem Kmieciem. Jego publikacje możecie znaleźć w Portalu Polskim i pismach regionalnych. Specjalista od kiełbas, pasztetów, szynek i wszystkiego co łączy najlepszą jakość mięsa z niepowtarzalnym polskim smakiem. Najbardziej na świecie kocha swoją córkę Zuzannę.

Joanna Jakubiuk

Joanna Jakubiuk

Rodowita Podlasianka. Niezłomna propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka kilku konkursów kulinarnych, w tym tych dla niej najbardziej cennych: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Pozostając wierna tradycji na co dzień żyje w zgodzie z ideami Slow Food i Slow Life. O sobie mówi niewiele, zdecydowanie woli wspólne gotowanie i kuchenne medytacje przy lepieniu pierogów. W sztuce pierogarstwa jest niekwestionowaną mistrzynią. Opowiada z pasją o historii jedzenia, o poszukiwaniach innego smaku, o tradycjach kulinarnych. Kolekcjonuje książki kucharskie i …. wałki do ciasta.

Arek Andrzejewski

Arek Andrzejewski

Mówią o nim Chlebodawca. Znany też jest jako Polski Król Chleba. Jego insygnia to drewniana łyżka i słój z wiekowym zakwasem o wdzięcznym imieniu Hieronim. Chleba uczył się sam. Przeczytał dużo mądrych książek, a w poszukiwaniu najlepszych przepisów przemierzył Polskę wszerz i wzdłuż. Własny dom zamienił w Światowe Centrum Odtwarzania Starych Przepisów Chlebowych.

Jarek Buss

Jarek Buss

Pomysłodawca i organizator cyklicznych degustacji i szkoleń. Założyciel i publicysta portalu „Whisky Fan Club” — grupy zrzeszającej ponad 15 tys. członków w serwisie Facebook. Publicysta miesięcznika Forbes.

Za swoją wiedzę, dokonania i wkład w promocje whisky jako pierwszy Polak został uhonorowany zaproszeniem do sędziowania w prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards odbywających się co roku w Londynie. W 1995 roku założył firmę Tudor House jedną z najbardziej wpływowych firm zajmujących się importem i dystrybucją whisky segmentu premium w Polsce. Jest także właścicielem sieci sklepów Ballantine’s.

Swoją pasję przekuł na prężnie działającą już od ponad 20 lat firmę. Stale kształci się w dziedzinie szlachetnych trunków a swoją wiedzą chętnie dzieli się z adeptami sztuki degustacji. Podróżuje po całym świecie odkrywając nowe destylarnie, poznając nowe sposoby produkcji i kultury spożywania bursztynowego trunku.

Jakub Kuroń

Jakub Kuroń

Jest zawodowym kucharzem, a od 5 lat szefem kuchni, jednak gotuje odkąd tylko pamiętam. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został w końcu zawodowym kucharzem,wspólnie z  bratem Jankiem  prowadził program €œKuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia +. Uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby). Autor i współautor publikacji: „Kuroniowie przy stole”,, „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” czy „Domowe Smaki. Smaczne dania z Biedronką”. Publikował także dla dodatku kulinarnego Gazety Wyborczej, magazynu „Moje smaki życia”. Współpracował z portalami internetowymi Gazeta.pl, Natemat.pl i Ugotuj.to.Prywatnie jestem miłośnikiem kuchni polskiej w jej nowoczesnym wydaniu.

Bartek Boratyn

Bartek Boratyn

Choć marzył o zawodzie kucharza, los rzucił go do cukierni. I wcale tego nie żałuje. Pracował w najlepszym warszawskim hotelu, w Bristolu, a to wysoka poprzeczka. Jego radosne podejście do słodkości możecie często oglądać w programie Dzień Dobry TVN, gdzie budzi widzów super przepisami. Świetnie zna podstawy cukiernictwa, co pozwala mu na tworzenie nieskrępowanych deserów, olśniewających tortów, pięknych i smacznych ciast. Tego ma zamiar uczyć na Smolnej 8.

Jakub Kaźmierczyk

Jakub Kaźmierczyk

Fotograf, bloger i redaktor. Na co dzień realizuje liczne sesje zdjęciowe – nie straszne mu kulinaria, wnętrza czy zdjęcia biznesowe. Jest autorem licznych poradników o fotografii, jak również jednej z największych w Polsce baz wideoporadników o postprodukcji zdjęć. Po pracy spełnia się w sesjach portretowych, kocha podróżować. Jest zakręcony na punkcie gadżetów technologicznych i uwielbia dobrą kuchnię. Twierdzi, że fotografia to najlepsze, czym można się zająć – w końcu łączy się pasję z pracą. Ambasador firmy Olympus i influencer WD.

Rafał Bernatowicz

Rafał Bernatowicz

Od lat związany z profesjonalną gastronomią poprzez swoje prace artystyczne, rozwiązania z drewna, kamienia oraz ceramiki dla topowych restauracji w Polsce i za granicą, m.in. dla wyróżnionych gwiazdkami Michalina, „Atelier” Amaro i „Senses Restaurant”. Ale na stół wnosi dużo więcej niż tylko deski. BernOnTable to jego mikrokosmos i filozofia. Tu na stole krzyżują się wszystkie ścieżki życia, natury, radość z rodziny i wspólnej uczty zmysłów. Dlatego ponad dekadę temu porzucił stolicę i osiedlił się wraz z bliskimi w domu z bali na skraju Puszczy Białej. W garnku miesza doświadczenia Podola, Kresów wschodnich …połowy Europy i dużej części subkontynentu indyjskiego.

Grzegorz Kwapniewski

Grzegorz Kwapniewski

Rzeźnik z ulicy Polnej. Człowiek-legenda, z którym liczą się najważniejsi warszawscy restauratorzy. O wołowinie potrafi opowiadać godzinami, bo swój produkt zna perfekcyjnie. Jeżeli kiedyś zdarzyło się wam zjeść w stolicy wyśmienity stek, istnieje bardzo duża szansa, że to on go dostarczył. Mięso kolekcjonuje, wołowinę sezonuje, a społeczeństwo edukuje i uczy szacunku do zwierząt hodowlanych. Znany pod wieloma pseudonimami: Beskidzki wypas, Crazy Butcher czy Rzeźnik Warszawy.

Zbyszek Sierszuła

Zbyszek Sierszuła

Zbyszek Sierszuła, jest niekwestionowanym mistrzem w dziedzinie nalewek. Laureat wielu nagród, juror niezliczonych konkursów, wizjoner, poeta i piewca nalewkarstwa.

Tak jak nie da się opisać doskonałej nalewki, tak nie da się ująć jego postaci w krótkiej notce. Po prostu człowiek legenda.