Prowadzący

Gieno Mientkiewicz

Gieno Mientkiewicz

Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert.

Pomysłodawca i właściciel Smolna 8 Food gdzie szkoli, prowadzi warsztaty i degustacje.

Wieloletni menadżer Roberta Makłowicza, wykładowca Food Studies. Współtworzy najlepsze wysmakowane Festiwale w Grucznie i Sandomierzu.Stworzył kultowe Noce Śledziożerców i audycję radiową Nieustraszeni Smakosze. Kucharz wszechstronny. Zagorzały slowfoodowiec.Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Prowadzi w Kuchni+ program „Przez dziurkę od sera”.

Mariusz Melcer

Mariusz Melcer

Jest w pełni oddanym swojej pracy szefem kuchni z 16-to letnim doświadczeniem.
Posiada unikalny zestaw pasji łączący fotografię i stylizację jedzenia z gotowaniem, co daje często zaskakujące efekty w jego codziennej pracy.
Szef kuchni w restauracji Sakana. Specjalista smaków Azji.

Monika Walecka

Monika Walecka

Pracuje od bladego świtu. Żeby zdążyć, wstaje o drugiej rano. Mimo drakońskiego reżimu nie narzeka – w końcu robi to, co kocha. Piecze. Piekła w San Francisco. Teraz wróciła do Polski i piecze jeszcze intensywniej. Chleby, bułki, słodkości. Tradycyjne i takie modne. Podbija serca i podniebienia. Bo kocha swój chleb. I sprawia, że wszyscy się w nim zakochują. A gdy już wyjdzie z piekarni pisze- o jedzeniu i o ludziach. Autorka książki Opowieści Drewnianego Stołu, bloga Gotuje bo lubi i matka marki Cała w mące.

Paweł Łukasik&Grzegorz Targosz

Paweł Łukasik&Grzegorz Targosz

Paweł z wykształcenia ekonomista, ale też technolog żywienia, który swój czas dzieli pomiędzy bank a realizację swojej pasji do gotowania i przygotowywanie książek kulinarnych.
Grzegorz fotograf, m.in. absolwentem Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, a także m.in. zdobywca 1. miejsca w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
Jako blog „Gotowanie z Pasją” zadebiutowali w 2013 r. Pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie gotując na żywo w programie śniadaniowym “Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych. Swoimi przepisami dzieją się w wielu magazynach kulinarnych w tym na łamach „Moje Gotowanie”. Autorzy bestseleru „KipiKasza” oraz książek „RetroWarzywa” i najnowszej „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek”.

Magdalena Gawron- Ścibek

Magdalena Gawron- Ścibek

Magda jest uznaną polską specjalistką w dziedzinie wina. Poznała je od podszewki, gdy pisała doktorat w zakładzie Mikrobiologii i Biochemii Wina w Geisenheim w Niemczech. Jej specjalizacją są kompozycje aromatów w winie. Magda prowadzi kursy, warsztaty, szkolenia i komentowane degustacje dla profesjonalistów oraz amatorów. Stale poszerza swoją wiedzę na tematy winiarskie uczestnicząc w licznych spotkaniach enologicznych oraz podczas wyjazdów do winnic. To piękna i sympatyczna kobieta, wrażliwa na piękno i szczegóły , niuanse widoczne dla oka i podniebienia.

Józef Simon

Józef Simon

Józef Simon to wielki mistrz egerskiego winiarstwa i mistrz życia. Znakomity kucharz, sybaryta, mędrzec i rolnik. Niesie ze sobą wartości ważne dla współczesnych Węgrów, ważne dla współczesnej Europy. Można powiedzieć, że stoi na straży prawdy w winiarstwie i w gastronomii. Bez pobłażania odnosi się do fałszu, pozy i braku kompetencji.

Inka Wrońska

Inka Wrońska

Pisze dla “Gazety Wyborczej” i magazynu “Usta”. Przez 8 lat była redaktor naczelną magazynu Kuchnia, opracowywała także wkładki z przepisami pt. “Kulinarny Atlas Świata” i “Nowa Kuchnia Polska” dla “Gazety Wyborczej”. Dziś wspólnie z Olgą Badowską prowadzi kulinarny portal mlask.com.pl. Prywatnie uwielbia piec ciasta i bułki oraz rozdawać je na prawo i lewo.

Maciej Barton

Maciej Barton

Leśnik z wykształcenia i do tego myśliwy. Zasiada w Zarządzie Polskiej Akademii Smaku. W 2016 roku przewodnik Gault&Millau uznał go „Szefem Kuchni Tradycyjnej” na Wielkopolskę i Dolny Śląsk. Słynie z tego, że produkty pozyskuje od najbliższych hodowców i rolników, w ten sposób ich wspierając. Obecnie jego kuchni można posmakować i docenić w Ostoi Chobienice, doskonała kuchnia wspiera tam świetne SPA.  Właśnie w czasie konkursu kulinarnego Noble Night Wine & Food, zajęli drugie miejsca zarówno w przystawce jak i daniach głównych. Gotuje esencjonalne demiglasy z wszystkiego co mu wpadnie w ręce. Tak gęste, że czasami trudno je odkleić od garnka. Jakby kto nie wiedział, to uniwersalna podstawa najlepszych sosów.

Adam Żemojtel

Adam Żemojtel

Zawodowy Chef kuchni. Długo wahał się czy chce zostać „przedszkolankiem“ czy kucharzem, i na szczęście wybrał karierę w gastronomii. Kocha gotować i robi to z ogromną pasją. Uwielbia nowe trendy i ekstrawaganckie połączenia. Obecnie współpracuje z najlepszym wg. Naczelnego krytyka polskiej gastronomii Macieja Nowaka „gurmantem” i szynkarzem Zbyszkiem Kmieciem. Jego publikacje możecie znaleźć w Portalu Polskim i pismach regionalnych. Specjalista od kiełbas, pasztetów, szynek i wszystkiego co łączy najlepszą jakość mięsa z niepowtarzalnym polskim smakiem. Najbardziej na świecie kocha swoją córkę Zuzannę.

Joanna Jakubiuk

Joanna Jakubiuk

Rodowita Podlasianka. Niezłomna propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka kilku konkursów kulinarnych, w tym tych dla niej najbardziej cennych: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Pozostając wierna tradycji na co dzień żyje w zgodzie z ideami Slow Food i Slow Life. O sobie mówi niewiele, zdecydowanie woli wspólne gotowanie i kuchenne medytacje przy lepieniu pierogów. W sztuce pierogarstwa jest niekwestionowaną mistrzynią. Opowiada z pasją o historii jedzenia, o poszukiwaniach innego smaku, o tradycjach kulinarnych. Kolekcjonuje książki kucharskie i …. wałki do ciasta.

Arek Andrzejewski

Arek Andrzejewski

Mówią o nim Chlebodawca. Znany też jest jako Polski Król Chleba. Jego insygnia to drewniana łyżka i słój z wiekowym zakwasem o wdzięcznym imieniu Hieronim. Chleba uczył się sam. Przeczytał dużo mądrych książek, a w poszukiwaniu najlepszych przepisów przemierzył Polskę wszerz i wzdłuż. Własny dom zamienił w Światowe Centrum Odtwarzania Starych Przepisów Chlebowych.

Maryla Musidłowska

Maryla Musidłowska

Maryla Musidłowska jest dziennikarką, zajmującą się tematyką kulinarną i wnętrzarską. Pracuje też jako stylistka i scenograf. Pracowała przy wielu programach kulinarnych m.im: Słodki Drań, Para w Kuchni, Dietosfera, Jak Piotr Przykazał, Koszer Macher, prowadziła też swoje 3 autorskie programy kulinarne emitowane na kanale Kuchnia+, między innymi “Spiżarnia Maryli”.  Pisała dla czasopism “Elle”, “InStyle”, “Olivii”. Jest również autorką cyklu wywiadów “co byś zjadł,  gdyby to był Twój ostatni posiłek w życiu” dla “Kuchni magazynu smakosza”. Autorka kulinarnych performace’ów, właścicielka i szefowa kuchni kawiarni Bily Konicek.

Jarek Buss

Jarek Buss

Pomysłodawca i organizator cyklicznych degustacji i szkoleń. Założyciel i publicysta portalu „Whisky Fan Club” — grupy zrzeszającej ponad 15 tys. członków w serwisie Facebook. Publicysta miesięcznika Forbes.

Za swoją wiedzę, dokonania i wkład w promocje whisky jako pierwszy Polak został uhonorowany zaproszeniem do sędziowania w prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards odbywających się co roku w Londynie. W 1995 roku założył firmę Tudor House jedną z najbardziej wpływowych firm zajmujących się importem i dystrybucją whisky segmentu premium w Polsce. Jest także właścicielem sieci sklepów Ballantine’s.

Swoją pasję przekuł na prężnie działającą już od ponad 20 lat firmę. Stale kształci się w dziedzinie szlachetnych trunków a swoją wiedzą chętnie dzieli się z adeptami sztuki degustacji. Podróżuje po całym świecie odkrywając nowe destylarnie, poznając nowe sposoby produkcji i kultury spożywania bursztynowego trunku.

Jakub Kuroń

Jakub Kuroń

Jest zawodowym kucharzem, a od 5 lat szefem kuchni, jednak gotuje odkąd tylko pamiętam. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został w końcu zawodowym kucharzem,wspólnie z  bratem Jankiem  prowadził program €œKuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia +. Uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby). Autor i współautor publikacji: „Kuroniowie przy stole”,, „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” czy „Domowe Smaki. Smaczne dania z Biedronką”. Publikował także dla dodatku kulinarnego Gazety Wyborczej, magazynu „Moje smaki życia”. Współpracował z portalami internetowymi Gazeta.pl, Natemat.pl i Ugotuj.to.Prywatnie jestem miłośnikiem kuchni polskiej w jej nowoczesnym wydaniu.

Bartek Boratyn

Bartek Boratyn

Choć marzył o zawodzie kucharza, los rzucił go do cukierni. I wcale tego nie żałuje. Pracował w najlepszym warszawskim hotelu, w Bristolu, a to wysoka poprzeczka. Jego radosne podejście do słodkości możecie często oglądać w programie Dzień Dobry TVN, gdzie budzi widzów super przepisami. Świetnie zna podstawy cukiernictwa, co pozwala mu na tworzenie nieskrępowanych deserów, olśniewających tortów, pięknych i smacznych ciast. Tego ma zamiar uczyć na Smolnej 8.

Jakub Kaźmierczyk

Jakub Kaźmierczyk

Fotograf, bloger i redaktor. Na co dzień realizuje liczne sesje zdjęciowe – nie straszne mu kulinaria, wnętrza czy zdjęcia biznesowe. Jest autorem licznych poradników o fotografii, jak również jednej z największych w Polsce baz wideoporadników o postprodukcji zdjęć. Po pracy spełnia się w sesjach portretowych, kocha podróżować. Jest zakręcony na punkcie gadżetów technologicznych i uwielbia dobrą kuchnię. Twierdzi, że fotografia to najlepsze, czym można się zająć – w końcu łączy się pasję z pracą. Ambasador firmy Olympus i influencer WD.

Rafał Bernatowicz

Rafał Bernatowicz

Od lat związany z profesjonalną gastronomią poprzez swoje prace artystyczne, rozwiązania z drewna, kamienia oraz ceramiki dla topowych restauracji w Polsce i za granicą, m.in. dla wyróżnionych gwiazdkami Michalina, „Atelier” Amaro i „Senses Restaurant”. Ale na stół wnosi dużo więcej niż tylko deski. BernOnTable to jego mikrokosmos i filozofia. Tu na stole krzyżują się wszystkie ścieżki życia, natury, radość z rodziny i wspólnej uczty zmysłów. Dlatego ponad dekadę temu porzucił stolicę i osiedlił się wraz z bliskimi w domu z bali na skraju Puszczy Białej. W garnku miesza doświadczenia Podola, Kresów wschodnich …połowy Europy i dużej części subkontynentu indyjskiego.

Grzegorz Kwapniewski

Grzegorz Kwapniewski

Rzeźnik z ulicy Polnej. Człowiek-legenda, z którym liczą się najważniejsi warszawscy restauratorzy. O wołowinie potrafi opowiadać godzinami, bo swój produkt zna perfekcyjnie. Jeżeli kiedyś zdarzyło się wam zjeść w stolicy wyśmienity stek, istnieje bardzo duża szansa, że to on go dostarczył. Mięso kolekcjonuje, wołowinę sezonuje, a społeczeństwo edukuje i uczy szacunku do zwierząt hodowlanych. Znany pod wieloma pseudonimami: Beskidzki wypas, Crazy Butcher czy Rzeźnik Warszawy.

Zbyszek Sierszuła

Zbyszek Sierszuła

Zbyszek Sierszuła, jest niekwestionowanym mistrzem w dziedzinie nalewek. Laureat wielu nagród, juror niezliczonych konkursów, wizjoner, poeta i piewca nalewkarstwa.

Tak jak nie da się opisać doskonałej nalewki, tak nie da się ująć jego postaci w krótkiej notce. Po prostu człowiek legenda.