Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert.
Pomysłodawca i właściciel Smolna 8 Food gdzie szkoli, prowadzi warsztaty i degustacje.
Wieloletni menadżer Roberta Makłowicza, wykładowca Food Studies. Współtworzy najlepsze wysmakowane Festiwale w Grucznie i Sandomierzu.Stworzył kultowe Noce Śledziożerców i audycję radiową Nieustraszeni Smakosze. Kucharz wszechstronny. Zagorzały slowfoodowiec.Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Prowadzi w Kuchni+ program „Przez dziurkę od sera”.
Jest w pełni oddanym swojej pracy szefem kuchni z 16-to letnim doświadczeniem.
Posiada unikalny zestaw pasji łączący fotografię i stylizację jedzenia z gotowaniem, co daje często zaskakujące efekty w jego codziennej pracy.
Szef kuchni w restauracji Sakana. Specjalista smaków Azji.
Pracuje od bladego świtu. Żeby zdążyć, wstaje o drugiej rano. Mimo drakońskiego reżimu nie narzeka – w końcu robi to, co kocha. Piecze. Piekła w San Francisco. Teraz wróciła do Polski i piecze jeszcze intensywniej. Chleby, bułki, słodkości. Tradycyjne i takie modne. Podbija serca i podniebienia. Bo kocha swój chleb. I sprawia, że wszyscy się w nim zakochują. A gdy już wyjdzie z piekarni pisze- o jedzeniu i o ludziach. Autorka książki Opowieści Drewnianego Stołu, bloga Gotuje bo lubi i matka marki Cała w mące.
Paweł z wykształcenia ekonomista, ale też technolog żywienia, który swój czas dzieli pomiędzy bank a realizację swojej pasji do gotowania i przygotowywanie książek kulinarnych.
Grzegorz fotograf, m.in. absolwentem Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, a także m.in. zdobywca 1. miejsca w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
Jako blog „Gotowanie z Pasją” zadebiutowali w 2013 r. Pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie gotując na żywo w programie śniadaniowym “Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych. Swoimi przepisami dzieją się w wielu magazynach kulinarnych w tym na łamach „Moje Gotowanie”. Autorzy bestseleru „KipiKasza” oraz książek „RetroWarzywa” i najnowszej „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek”.
Magda jest uznaną polską specjalistką w dziedzinie wina. Poznała je od podszewki, gdy pisała doktorat w zakładzie Mikrobiologii i Biochemii Wina w Geisenheim w Niemczech. Jej specjalizacją są kompozycje aromatów w winie. Magda prowadzi kursy, warsztaty, szkolenia i komentowane degustacje dla profesjonalistów oraz amatorów. Stale poszerza swoją wiedzę na tematy winiarskie uczestnicząc w licznych spotkaniach enologicznych oraz podczas wyjazdów do winnic. To piękna i sympatyczna kobieta, wrażliwa na piękno i szczegóły , niuanse widoczne dla oka i podniebienia.
Józef Simon to wielki mistrz egerskiego winiarstwa i mistrz życia. Znakomity kucharz, sybaryta, mędrzec i rolnik. Niesie ze sobą wartości ważne dla współczesnych Węgrów, ważne dla współczesnej Europy. Można powiedzieć, że stoi na straży prawdy w winiarstwie i w gastronomii. Bez pobłażania odnosi się do fałszu, pozy i braku kompetencji.
Pisze dla “Gazety Wyborczej” i magazynu “Usta”. Przez 8 lat była redaktor naczelną magazynu Kuchnia, opracowywała także wkładki z przepisami pt. “Kulinarny Atlas Świata” i “Nowa Kuchnia Polska” dla “Gazety Wyborczej”. Dziś wspólnie z Olgą Badowską prowadzi kulinarny portal mlask.com.pl. Prywatnie uwielbia piec ciasta i bułki oraz rozdawać je na prawo i lewo.
Leśnik z wykształcenia i do tego myśliwy. Zasiada w Zarządzie Polskiej Akademii Smaku. W 2016 roku przewodnik Gault&Millau uznał go „Szefem Kuchni Tradycyjnej” na Wielkopolskę i Dolny Śląsk. Słynie z tego, że produkty pozyskuje od najbliższych hodowców i rolników, w ten sposób ich wspierając. Obecnie jego kuchni można posmakować i docenić w Ostoi Chobienice, doskonała kuchnia wspiera tam świetne SPA. Właśnie w czasie konkursu kulinarnego Noble Night Wine & Food, zajęli drugie miejsca zarówno w przystawce jak i daniach głównych. Gotuje esencjonalne demiglasy z wszystkiego co mu wpadnie w ręce. Tak gęste, że czasami trudno je odkleić od garnka. Jakby kto nie wiedział, to uniwersalna podstawa najlepszych sosów.
Zawodowy Chef kuchni. Długo wahał się czy chce zostać „przedszkolankiem“ czy kucharzem, i na szczęście wybrał karierę w gastronomii. Kocha gotować i robi to z ogromną pasją. Uwielbia nowe trendy i ekstrawaganckie połączenia. Obecnie współpracuje z najlepszym wg. Naczelnego krytyka polskiej gastronomii Macieja Nowaka „gurmantem” i szynkarzem Zbyszkiem Kmieciem. Jego publikacje możecie znaleźć w Portalu Polskim i pismach regionalnych. Specjalista od kiełbas, pasztetów, szynek i wszystkiego co łączy najlepszą jakość mięsa z niepowtarzalnym polskim smakiem. Najbardziej na świecie kocha swoją córkę Zuzannę.
Rodowita Podlasianka. Niezłomna propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka kilku konkursów kulinarnych, w tym tych dla niej najbardziej cennych: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Pozostając wierna tradycji na co dzień żyje w zgodzie z ideami Slow Food i Slow Life. O sobie mówi niewiele, zdecydowanie woli wspólne gotowanie i kuchenne medytacje przy lepieniu pierogów. W sztuce pierogarstwa jest niekwestionowaną mistrzynią. Opowiada z pasją o historii jedzenia, o poszukiwaniach innego smaku, o tradycjach kulinarnych. Kolekcjonuje książki kucharskie i …. wałki do ciasta.
Mówią o nim Chlebodawca. Znany też jest jako Polski Król Chleba. Jego insygnia to drewniana łyżka i słój z wiekowym zakwasem o wdzięcznym imieniu Hieronim. Chleba uczył się sam. Przeczytał dużo mądrych książek, a w poszukiwaniu najlepszych przepisów przemierzył Polskę wszerz i wzdłuż. Własny dom zamienił w Światowe Centrum Odtwarzania Starych Przepisów Chlebowych.
Maryla Musidłowska jest dziennikarką, zajmującą się tematyką kulinarną i wnętrzarską. Pracuje też jako stylistka i scenograf. Pracowała przy wielu programach kulinarnych m.im: Słodki Drań, Para w Kuchni, Dietosfera, Jak Piotr Przykazał, Koszer Macher, prowadziła też swoje 3 autorskie programy kulinarne emitowane na kanale Kuchnia+, między innymi “Spiżarnia Maryli”. Pisała dla czasopism “Elle”, “InStyle”, “Olivii”. Jest również autorką cyklu wywiadów “co byś zjadł, gdyby to był Twój ostatni posiłek w życiu” dla “Kuchni magazynu smakosza”. Autorka kulinarnych performace’ów, właścicielka i szefowa kuchni kawiarni Bily Konicek.
Pomysłodawca i organizator cyklicznych degustacji i szkoleń. Założyciel i publicysta portalu „Whisky Fan Club” — grupy zrzeszającej ponad 15 tys. członków w serwisie Facebook. Publicysta miesięcznika Forbes.
Za swoją wiedzę, dokonania i wkład w promocje whisky jako pierwszy Polak został uhonorowany zaproszeniem do sędziowania w prestiżowych zawodach Worlds Whiskies Awards odbywających się co roku w Londynie. W 1995 roku założył firmę Tudor House jedną z najbardziej wpływowych firm zajmujących się importem i dystrybucją whisky segmentu premium w Polsce. Jest także właścicielem sieci sklepów Ballantine’s.
Swoją pasję przekuł na prężnie działającą już od ponad 20 lat firmę. Stale kształci się w dziedzinie szlachetnych trunków a swoją wiedzą chętnie dzieli się z adeptami sztuki degustacji. Podróżuje po całym świecie odkrywając nowe destylarnie, poznając nowe sposoby produkcji i kultury spożywania bursztynowego trunku.
Jest zawodowym kucharzem, a od 5 lat szefem kuchni, jednak gotuje odkąd tylko pamiętam. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został w końcu zawodowym kucharzem,wspólnie z bratem Jankiem prowadził program Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia +. Uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby). Autor i współautor publikacji: „Kuroniowie przy stole”,, „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” czy „Domowe Smaki. Smaczne dania z Biedronką”. Publikował także dla dodatku kulinarnego Gazety Wyborczej, magazynu „Moje smaki życia”. Współpracował z portalami internetowymi Gazeta.pl, Natemat.pl i Ugotuj.to.Prywatnie jestem miłośnikiem kuchni polskiej w jej nowoczesnym wydaniu.
Choć marzył o zawodzie kucharza, los rzucił go do cukierni. I wcale tego nie żałuje. Pracował w najlepszym warszawskim hotelu, w Bristolu, a to wysoka poprzeczka. Jego radosne podejście do słodkości możecie często oglądać w programie Dzień Dobry TVN, gdzie budzi widzów super przepisami. Świetnie zna podstawy cukiernictwa, co pozwala mu na tworzenie nieskrępowanych deserów, olśniewających tortów, pięknych i smacznych ciast. Tego ma zamiar uczyć na Smolnej 8.
Fotograf, bloger i redaktor. Na co dzień realizuje liczne sesje zdjęciowe – nie straszne mu kulinaria, wnętrza czy zdjęcia biznesowe. Jest autorem licznych poradników o fotografii, jak również jednej z największych w Polsce baz wideoporadników o postprodukcji zdjęć. Po pracy spełnia się w sesjach portretowych, kocha podróżować. Jest zakręcony na punkcie gadżetów technologicznych i uwielbia dobrą kuchnię. Twierdzi, że fotografia to najlepsze, czym można się zająć – w końcu łączy się pasję z pracą. Ambasador firmy Olympus i influencer WD.
Od lat związany z profesjonalną gastronomią poprzez swoje prace artystyczne, rozwiązania z drewna, kamienia oraz ceramiki dla topowych restauracji w Polsce i za granicą, m.in. dla wyróżnionych gwiazdkami Michalina, „Atelier” Amaro i „Senses Restaurant”. Ale na stół wnosi dużo więcej niż tylko deski. BernOnTable to jego mikrokosmos i filozofia. Tu na stole krzyżują się wszystkie ścieżki życia, natury, radość z rodziny i wspólnej uczty zmysłów. Dlatego ponad dekadę temu porzucił stolicę i osiedlił się wraz z bliskimi w domu z bali na skraju Puszczy Białej. W garnku miesza doświadczenia Podola, Kresów wschodnich …połowy Europy i dużej części subkontynentu indyjskiego.
Rzeźnik z ulicy Polnej. Człowiek-legenda, z którym liczą się najważniejsi warszawscy restauratorzy. O wołowinie potrafi opowiadać godzinami, bo swój produkt zna perfekcyjnie. Jeżeli kiedyś zdarzyło się wam zjeść w stolicy wyśmienity stek, istnieje bardzo duża szansa, że to on go dostarczył. Mięso kolekcjonuje, wołowinę sezonuje, a społeczeństwo edukuje i uczy szacunku do zwierząt hodowlanych. Znany pod wieloma pseudonimami: Beskidzki wypas, Crazy Butcher czy Rzeźnik Warszawy.
Zbyszek Sierszuła, jest niekwestionowanym mistrzem w dziedzinie nalewek. Laureat wielu nagród, juror niezliczonych konkursów, wizjoner, poeta i piewca nalewkarstwa.
Tak jak nie da się opisać doskonałej nalewki, tak nie da się ująć jego postaci w krótkiej notce. Po prostu człowiek legenda.